De meest bekende vulling voor een pittenzak zijn de kersenpitten. Toch hebben wij gekozen om pittenzakken te maken gevuld met tarwe. Hier zijn een aantal redenen voor.
De kersenpitten hebben een specifieke geur na het verwarmen wat door veel mensen als onaangenaam wordt ervaren. De tarwe heeft na het verwarmen vrijwel geen geur. De eerste keren ruik je nog een beetje een "broodjesgeur" maar dit verdwijnt bij gebruik.
De is tarwe klein en zacht. Daardoor voelt een hele hoop tarwe bij elkaar niet als een hard geheel, zoals bij kersenpitten wel het geval is. Kersenpitten zijn rond, hard en groot. Waardoor meerdere kersenpitten bij elkaar zorgen voor een hard geheel. Doordat hij vrij zacht blijft kun je gemakkelijk op de tarwe pittenzak liggen wat bij de kersenpittenzak vervelend aan voelt.
Een ander groot voordeel van tarwe is dat het zwaarder is dan kersenpitten. Als je last hebt van je nek en je wilt daar wat warmte op hebben, dan is de warmte erg fijn en daarnaast is gewicht ook heel fijn. Dat geeft wat druk op de pijnlijke spieren en dit geeft een prettig gevoel.
De tarwe pittenzak is heel lang te gebruiken. Voor een langere levensduur is het goed om regelmatig bij het verwarmen een kopje met een klein beetje water naast de pittenzak te zetten of de pittenzak licht te deppen met wat water. Door de waterdamp die hierbij vrij komt voorkom je uitdroging van de tarwe en dit zorgt dat voor een langere levensduur van de tarwe pittenzak.
Ja. Let er wel op dat je de pittenzak in de gaten houdt als deze opgewarmd wordt in de magnetron.
- Verwijder voor verwarmen altijd het eventuele rooster van de magnetron!
- Als je geen draaischijf in de magnetron hebt, let er dan op dat de pittenzak op sommige plaatsen meer verwarmd wordt dan op andere plaatsen. Om dat te voorkomen, kan je tussentijds de pittenzak verplaatsen in de magnetron.
De bijgeleverde plastic zak mag niet in de magnetron. Deze is alleen geschikt voor in de vriezer.
Gebruik de tarwe pittenzak volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.
- Voor de ontspanning.
- Bij spierpijn. Als je stijve spieren of rugpijn hebt, kan de warmte van de pittenzak helpen om de spieren te laten ontspannen en daardoor vermindert de pijn. De warmte helpt om de bloedtoevoer te verhogen en met het bloed komen voedingsstoffen vrij die belangrijk zijn voor je spieren om zich te herstellen. Je legt de opgewarmde pittenzak op je spieren en kan dan lekker gaan ontspannen.
- Bij menstruatiepijn. De warmte verlicht de pijn en geeft ontspanning.
- Bij vermoeidheid. Warmte zorgt voor ontspanning, dus de pittenzak opwarmen en ontspannen maar.
- Bij borstvoeding. Het is belangrijk dat bij de borstvoeding de kanaaltjes helemaal open staan en goed leeggedronken worden. Even een warme pittenzak op de borst helpt hierbij en helpt hiermee borstontsteking te voorkomen.
Let op: Geen warme pittenzak gebruiken bij een ontsteking. Door de warmte kan de ontsteking verergeren.
- Bij overbelaste spieren. Met een koude tarwe pittenzak creëer je directe pijn vermindering. Het pijnlijke gevoel wordt tijdelijk door de kou verdoofd en het zorgt ervoor dat de bloedvaten kleiner worden.
- Bij ontstoken, gezwollen of gekneusde lichaamsdelen. Door de kou van de tarwe pittenzak, krimpen de bloedvaten en op die manier wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet heen moet stromen. Hierdoor kan ook de zwelling verminderen.
- Bij migraine / hoofdpijn. De kou vernauwt de bloedvaten dat de hoofdpijn kan verminderen.
- Bij borstvoeding. Bij het geven van borstvoeding is borstontsteking een serieus probleem. Wanneer de eerste symptomen zich voordoen of wanneer de ontsteking al gaande is kun je met de koude pittenzak de borstontsteking remmen. Net voor het voeding kun je een pittenzak verwarmen en de plek weer opwarmen om de kanaaltjes weer goed open te zetten. (De pittenzak moet wel op kamertemperatuur zijn alvorens wanneer je hem opwarmt! Een tweede pittenzak is hierbij het meest praktisch.)
Let op! Gebruik geen koude tarwe pittenzak bij een bloeding of een breuk van een van de lichaamsdelen.
Verwarmen in de magnetron / oven
Pittenzak XL
Magnetron : 3 minuten op 600 watt evt + 30 sec tot gewenste temperatuur Oven: 20 minuten op 100 graden
Kleine pittenzak
Magnetron : 2 minuten op 600 watt evt + 30 sec tot gewenste temperatuur Oven: 20 minuten op 100 graden
Mini pittenzak
Magnetron : 2 minuten op 600 watt evt + 30 sec tot gewenste temperatuur Oven: 10 minuten op 100 graden
• Verwijder voor verwarmen altijd het rooster of leg de pittenzak op een keramiek of glazen bord.
• Bij magnetron zonder draaischijf de pittenzak na elke minuut opschudden om oververhitting van een klein gebied te voorkomen.
• De magnetron/oven vrij maken van etensresten om schroeiplekken in de stof te voorkomen.
• Besprenkel voor het verwarmen de pittenzak met wat water tegen uitdroging.
• Tijdens het verwarmen kan de wasbare stoffen hoes om de pittenzak blijven.
• Laat voor gebruik als warmtekussen de pittenzak uit de vriezer eerst op kamertemperatuur komen voordat hij opgewarmd wordt.
Koelen in de vriezer
De pittenzak kan gebruikt worden als coldpack.
• Leg de pittenzak in een afgesloten plastic zak minimaal 1,5 uur in de vriezer.
• De pittenzak kan langere tijd met wasbare hoes in de vriezer blijven liggen.
• Laat voor gebruik als warmtekussen de pittenzak uit de vriezer eerst op kamertemperatuur komen voordat hij opgewarmd wordt.
De pittenzak blijft na opwarming zo'n 30 tot 40 minuten lekker warm.
Hij blijft zich qua temperatuur aanpassen aan de omgeving en houdt dus ook de temperatuur van het lichaam aan. Andere vormen van verwarmen zoals de waterkruik onttrekken juist warmte aan het lichaam nadat deze zijn afgekoeld tot onder lichaamstemperatuur.
De afneembare hoes kun je wassen op 30 graden. De pittenzak zelf kan niet gewassen worden. Als de pittenzak doorweekt is van vocht, is de kans op schimmel groot. Bij gebruik zoals voorgeschreven is, ontstaat er geen schimmel in de pittenzak.
Wat voor de één kan helpt hoofdpijn te verminderen kan het bij de ander juist verergeren. Er is bewijs dat zowel warmte als koude kan helpen en dit heeft allemaal te maken met de spieren en bloedvaten. Lees verder op Hoofdpijn tips.